Kurtuluş Savaşı Cepheleri Nelerdir

Kurtuluş Savaşı Cepheleri Nelerdir, Kurtuluş Savaşında Cepheler ve Açıklaması

Doğu Cephesi: Yıllardır birlikte barış içinde yaşadığımız Ermeniler, İngiliz ve Fransızların çeşitli vaatleriyle kışkırtıldılar ve ayaklandılar. Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir Paşa ile askerler, Ermeni ordusunun saldırıları üzerine harekete geçerek 15 Kasım 1920’de zafer elde ettiler. Bu sayede topraklarımızın doğusunda güvenlik sağlanmış oldu.

Güney Cephesi: Mondros Ateşkes Anlaşması’nın ardından İngilizler, Adana, Antep, Urfa ve Maraş’ı işgal edip sonrasında bu illeri Fransızlara verdiler. Güney Cephesi’nde halkımız Fransızlarla karşı karşıya geldiler ve Fransızlar bölgedeki Ermenilere silah vererek saldırmalarını sağladılar. Bölgedeki halkımız, memleketlerini koruyabilmek adına kendi silahlı birliklerini oluşturdular ve Kuva-yı Milliye (Milli Kuvvetler) adındaki bu birlikler, Fransızlarla savaşarak bu bölgedeki topraklarımızın güvenlik altına alınmasını sağladılar. Türk halkının Güney Cephesi’nde gösterdiği bu şanlı vatanseverlik hareketinden sonra Antep’e ”Gazi” unvanı, Urfa’ ya ”Şanlı”, Maraş’a ”Kahraman” unvanı verildi.

Batı Cephesi: Kahraman halk ve ordumuz, Batı Cephesi’nde Yunanlar ile karşı karşıya geldiler. Yunanlılar, İzmir’i ele geçirdikten sonra Ankara’ya varıp TBMM’yi dağıtmak amacıyla Eskişehir ve Afyon’a ilerlediler.

Mustafa Kemal’in önderliğindeki Türk ordusu, Batı Cephesi’ndeki çetin savaşların ardından zaferler kazandılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir