Laikliğin Toplumsal Yaşam Açısından Önemi Nedir

Laikliğin Topluma Faydaları, Laikliğin Toplumsal Yaşam Açısından Önemi Nedir

Atatürk ilkelerinden birisi olan laiklik kısaca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelmektedir. Bu anlamı ile laiklik Atatürk ilkelerinin en önemlileri arasında yer almaktadır. Geçmiş zamanlarda olduğu gibi din ve devlet işlerinin iç içe geçmiş olması toplumsal açıdan birçok soruna sebep olmaktadır.

Laiklik ilkesinin uygulanmasında din işleri ve devlet işleri farklı kurumlar tarafından yönetilir. Ülkenin yönetilmesinde dini kurallara yer yoktur. Ülke anayasanın uygun görmüş olduğu kurallar çerçevesinde devletin kurumları tarafından yönetilir. Din işleri ise Diyanet işleri başkanlığına bağlıdır. Din işleri kendi içinde yönetilirken, devlet işleri de söz konusu kurumlarda paylaşılarak yerine getirilir. Laiklik ilkesi kabul edilmeden önce hukuk kuralları şer’i kurallara bağlı olarak yürütülmekte ve bu da eşit ve adil olmayan sonuçlara sebep olmaktadır.

Laiklik Cumhuriyetin olmazsa olmaz kurallarından bir tanesidir. Bu ilkeye göre din ve devlet işleri birbirinden ayrılarak iki tarafında düzgün şekilde işlemesini öngörmektedir. Ülkemizin sağlam temellere dayanmış olmasının en önemli sebebi Atatürk ilkeleridir. Bu ilkelerin en önemlisi ise şüphesiz ki laikliktir.

Laikliğin Önemi Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir