Liseli Gençlerde İnternet Kullanımına Dikkat

Çağımızda teknolojinin hızlı gelişimi ile internet kullanımına yönelik bağımlılık güm geçtikte artarken uzmanlardan internet bağımlılığının zihin, ruhî ve fiziksel gelişimi etkilediği yönünde uyarı niteliğinde bilgilendirme geldi.

Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Uzman Psikologu Ezel Eser Özer,  hayatımızın her alanında kullandığımız internet bağımlılığının zihin, beden ve ruhsal gelişimi aşırı kullanımda olumsuz etkilediğini söyledi. Özer, Ticaret Meslek Lisesi’nde öğrencilere internet bağımlılığının yan etkileri hakkında demeç verdi. Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Ayaz da katılan öğrencilere güvenli interneti anlatan broşür dağıtımı yaptı.

İnternet bağımlılığının panik atak ve benzeri kimi psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu ifade eden Psikolog Ezel Eser Özer, “Bilgisayarın uzun saatlere varan kullanımları, fiziksel olarak zararları olabiliyor. Hemen hemen 20 saate yakın bilgisayar başında duran çocuklarımız var. Bahsi geçen bu bedensel rahatsızlıklar gözden başlayarak; boyun, el gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Psikolojik olarak da uzun zaman bilgisayar başında duran kişi artık vücudunu tanımıyor. Bedeninden uzaklaşıyor. dengesini kaybediyor. Dolayısıyla kontrol gittiği için, vücudunda tanımadığı için büyük bir yorgunlukla birlikte panik atak yaşayabiliyor.” diye konuştu.

İnternet Bağımlılığının iletişim yeteneğini azalttığını ifade eden Psikolog Ezel Eser Özer, “Çünkü yüz yüze iletişimden uzaklaşıyor. Jestlerini, mimiklerini, bedenini kullanmadan yalan söyleme gibi davranışları da sergileyerek farklı bir iletişim biçimi geliştiriyor. haliye bu durumda çocukların yüz yüze iletişiminde gerilikleri neden oluyor. Uzun vadede baktığımız vakit de sosyal fobi gibi hastalıklara da neden olabiliyor. Artık akranları ile sosyal faaliyetlerden uzaklaşan çocuklar, bilgisayar üzerinde zaman geçiriyor. Yani kısacası hem zihin gelişimlerine hem fizik gelişimlerine hem de ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.” diye sözlerini sürdürdü.

İnternet Kullanımında Aile Denetmen Olmalı

Sözlerine devam eden Ezel Eser Özer, çocuğun bilgisayarda nasıl zaman geçirdiği, neler yaptığının aileler tarafından sürekli kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Özer, çocuğunda kontrol altında olduğunu bilmesi gerektiğini kaydetti. Özer şöyle konuştu: “Aileler tarafından kontrolde bulunulmadığı zaman çocuk bazı kumar siteleri, cinsel içerikli siteler, gibi zararlı sitelere giriyor. Dolayısıyla yaşına uygun olmayan bazı şeylerle karşılaşıyor. Bu da yine ruhsal gelişimini olumsuz anlamda etkiliyor. Aileler bir şekilde “Çocuk bilgisayar başında kaç saat vakit geçirecek?” bunun kuralını koymalı. Bu hususta hiçbir şekilde taviz vermemeliler. Bilgisayarın asıl amacından çocuklar saptırılmamalı. Biliyoruz ki bilgisayarın asıl amacı bilgiye erişimin kolaylaşması, haberleşme gibi bir amacı var. Ama artık çocuklar haberleşmeyi sadece yüz yüze eğitimin dahi yerini alan normal bir konuşma imiş gibi sürekli her anlarını geçirdikleri ortam şeklinde kullanıyorlar. Ailelerin bununda önüne geçmeleri zorunlu hale geliyor. Bir de bir şekilde ödül olarak da bilgisayarı kullanabilirsiniz. Çocuklar belirli toplulukta sosyalleştikten, okul hayatlarında belirli bir mertebeye vardıktan sonra, akademik becerilerini geliştirdikten sonra örneğin gün içerisinde ödevlerini yapan bir çocuk, gün içerisinde bir saat gibi bir vakit ile bilgisayar hakkını elde edebilir.Bu konuda taviz vermemek gerekir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir