Manuel Prado Ugarteche Kimdir

Manuel Prado Ugarteche Kimdir, Manuel Prado Ugarteche Hayatı Biyografi

Perulu devlet adamı. 1939-1945 ve 1956-1962 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

21 Nisan 1889’da Lima’da doğdu, 15 Ağustos 1967’de Paris yakınlarında Suresnes’te öldü. 1865-1868 ve 1876-1879 arasında devlet başkanlığı yapmış olan general Mariano Igııacıo Prado’nun oğludur. 1915’de mühendislik öğrenimini tamamladıktan sonra San Marcos Üniversitesinde matematik dersleri vermeye başladı. Aynı yıl Lima belediye meclisi üyesi oldu.

1919’da meclise seçildi. Devlet Başkanı Leguia’nın diktatörlüğü sırasında ülkeden ayrılmaya zorlanan Prado, 1921-1932 arasında sürgünde yaşadı.

1939’da, eski devlet başkanı Oscar Benavides’in onayıyla devlet başkanı seçildi. Başkanlığı sırasında, Haya de la Torre’nin başkanı olduğu APRA’nın (Alienza Popular Revolucionaria Americana-Amerikan Devrimci Halk Birliği) yasallaşmasına izin vermemesine karşın, ılımlı bir siyaset izleyerek APRA üzerindeki baskıları azalttı. II.Dünya Savaşı sonrasında dünyayı saran demokratik havanın etkisiyle, 1945 başkanlık seçimlerinin özgür bir ortamda yapılmasını sağladı. Seçimlerde APRA ve diğer demokratik güçlerle birlikte Jose Luis Bustamente’yi destekledi.

ilk kez kadınların da oy kullandığı 1956 başkanlık seçimlerinde, 1948’de Bustamente’yi bir darbe ile devirerek devlet başkanı olan Manuel Odria’nın onayıyla devlet başkanı seçildi. Kendisinden önce gelenlerden daha özgürlükçü bir ortam sağlayarak APRA’nın yasallaşmasına izin verdi ve Haya de la Torre’nin yurda dönmesini sağladı. Prado’nun ikinci devlet başkanlığı iktisadi sorunların büyük boyutlara ulaştığı bir döneme rastladı. 1959’da enflasyonu denetim altına almak için uygulamaya koyduğu iktisadi önlemler halkın tepkisine yol açtı.

1962’de yapılan başkanlık seçimlerinde hiçbir adayın çoğunluk kazanamamasının ardından adaylardan Odria ve Haya de la Torre’nin bir anlaşmaya varmaları üzerine, askeri bir cunta yönetimi ele aldı. Sürgüne gönderilen Prado, yaşamının sonuna değin Paris’te yaşadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir