Onat Kutlar Kimdir

Onat Kutlar Kimdir, Onat Kutlar Hayatı Biyografi

Türk, yazar. Tek öykü kitabıyla Türk edebiyatında özgün bir yer edinmiş­tir.

25 Ocak 1936’da Alanya’da doğdu. Orta öğreni­mini Gaziantep’te yaptıktan sonra İstanbul Üniversi­tesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Burayı bitirmeden felsefe öğrenimi yapmak için Fransa’ya gitti. İki yıl Paris Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde okudu, Türki­ye’ye döndü. Doğan Kardeş dergisinde sekreterlik yaptı. 1956’da a Dergisi’nin, 1965’de de Türk Sinema­tek Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 1976’ya değin bu kurumun yöneticiliğini üstlendi. Aynı yıl Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezi’nin kuruluşuna katıldı.

1952’de çeşitli dergilerde yer alan şiirleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, özellikle Seçilmiş Hikayeler Dergisi, ile a Dergisinde yer alan öyküle­riyle ilgi topladı. İlk okunuşlarında kendilerini kolay ele vermeyen bu öyküler, yazarın ilk gençliğinin geçtiği Gaziantep yöresinin sözlü edebiyat gelenekle­rinden, masal ögelerinden yararlanmakla birlikte, çağdaş, yalın, ve önemli insani durumları, yer yer gerçeküstücü imgeler aracılığıyla aktaran yapıtlardı. Kutlar çok genç yaşta yazdığı bu öyküleri Ishak adlı kitabında topladığında son dönem Türk öykücülüğü­nün eskimeyecek adları arasına girdi. Kitap 1960’ta TDK Hikaye Ödülü’nü kazandı.

Onat Kutlar uzun süre öykü yayımlamamasına karşın, eleştirmen ve okurlar arasında unutulmayan bir yazar olmayı sürdürdü. Daha sonraki yıllarda sinemaya ağırlık verdi, sinema eleştirileri ve deneme­ler yazdı, ilgi uyandıran senaryolar kaleme aldı.

Eserleri (başlıca): Öykü: İshak, 1959, Şiir: Pera’h Bir Aşk İçin Divan, 1981. Deneme: Yeter ki Kararmasın, 1984. Senaryo: Yusuf ile Kenan, (Ö.Kavur ile), 1979; Hazal (A.Ozgentürk ile), 1979; Hakkâri’de Bir Mevsim (E.Kıral ile), 1982.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir