Orhan Pamuk Hayatı ve Eserleri

Orham Pamuk Eserleri, Orhan Pamuk Hayatı Kısaca

Orhan Pamuk 1952′de İstanbul’da gözlerini dünyaya açtı. Cevdet Bey ve Oğulları isimli romanında işlediği gibi kalabalık bir ailede ve Batı kültürünün hakim olduğu zengin semt Nişantaşı’nda büyüyüp yetişti. Otobiyografik içerikli ”İstanbul” adlı kitabında da anlattığı gibi Pamuk çocukluğundan gençliğine  kadar resimle uğraşmış ve ileride ressam olacağını haliyle yaşamıştır. Lise eğitimini İstanbul’daki Amerikan lisesi Robert College’inde aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde üç yıl mimarlık okuduktan sonra, mimar ve ressamlığın ona göre olmadığını anlayarak okuduğu okulu bıraktı. Daha sonra  İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik okumaya başladı, fakat gazeteciliğinde ona göre olmadığını anlayarak bu okulu da bıraktı. Yirmi üç yaşından sonra roman yazmaya  karar veren Pamuk; evden dışarı çıkmayarak kitap yazmaya başladı.

Cevdet Bey ve Oğulları ilk romanıdır. Bu roman yedi yıl sonra 1982′de yayımlandı. Romanın konusu İstanbullu zengin ve kendisi gibi Nişantaşı’nda yaşayan bir ailenin üç kuşaktır süregelen hikâyesidir. Pamuk bu roman sayesinde Orhan Kemal ve Milliyet roman ödülleri aldı. Pamuk bir sonraki yıl Sessiz Ev adlı romanını yayımladı ve bu kitabın Fransızca çevirisiyle 1991 Prix de la découverte européene’i kazandı. Venedikli bir köle ile bir Osmanlı alimi arasında yaşanan çatışmaları ve dostluğu anlatan Beyaz Kale romanı (1985), 1990′dan sonra da başta İngilizce olmak üzeri pek çok dilde yayımlanarak Pamuk’a uluslararası ilk prestijini kazandırdı. O sene içerisinde karısıyla Amerika’ya giden Pamuk 1985-88 arasında New York’ta Columbia Üniversitesi’nde “misafir alim” olarak eğitim vermiştir. Büyük bir çoğunluğunu burada kaleme aldığı ve İstanbul’un sokaklarını, geçmişini, kimyasını ve dokusunu, kayıp karısını arayan bir avukat aracılığıyla anlatan Kara Kitap adlı romanı 1990′da Türkiye’de yayımladı. Fransızca çevirisiyle Prix France Culture (ödülünü) kazanan bu roman geçmişi ve bugünü aynı heyecanla aktarabilen Pamuk’un ününü hem Türkiye’de, hem de yurt dışında duyurdu. 1991′de, Pamuk’un Rüya adını koyduğu kızı dünyaya geldi. O yıl içinde Kara Kitap’taki yer alan bir sayfadaki hikâyeden senaryolaştırdığı Gizli Yüz filmi çekildi.

Türkiye’de 1994′te yayımlanan ve esrarengiz bir kitaptan etkilenen üniversiteli gençleri anlattığı Yeni Hayat adlı romanı Türk edebiyatının en çok okunan kitaplarından biri arasına girdi. Pamuk’un Osmanlı ve İran nakkaşlarını  görme ve resmetme biçimlerini bir aşk ve aile romanının entrikasıyla birleştirerek işlediği Benim Adım Kırmızı adlı romanı 1998′de yayımladı. Bu kitap ona Fransa’da Prix Du Meilleur Livre Etranger, İtalya’da Grinzane Cavour (2002) ve International Impac-Dublin ödülünü (2003) kazandırdı.

1990′ların ortasından itibaren Pamuk insan hakları, düşünce özgürlüğü konularında Türk devletine eleştiren makaleler yazdı, ancak siyaset ile fazla ilgilenmedi. “İlk ve son siyasi romanım” dediği Kar adlı kitabını 2002′de yayımladı. Doğu Anadoluda, siyasal islâmcılar, askerler, laikler, Kürt ve Türk milliyetçileri arasındaki şiddeti ve gerilimi anlatan bu kitap ile yeni bir tarzda “siyasal roman” yazmayı denedi. Uluslararası ve Türk gazete ve dergilerine yazdığı edebi ve kültürel makalelerle, kendi özel not defterlerinden derlediği yazıları Pamuk 1999 yılında Öteki Renkler adlı kitapta yayımladı.

Pamuk’un 2003 yılında yayımladığı son kitabı İstanbul’da yazarın hem yirmi iki yaşına kadar olan hatıraları hem de İstanbul şehrini anlatıyor.

Orhan Pamuk New York’ta geçirdiği üç yıl dışında, bütün hayatını İstanbul’da aynı sokaklarda, aynı semtlerde sürdürdü. Hala doğduğu, binada ikamet ediyor .Otuz yıldır roman yazan Pamuk yazarlıktan başka hiçbir işin kendine göre olmadığını ifade ediyor. Orhan Pamuk’un kitapları, en son Benim Adım Kırmızı’nın Japonca yayımlanmasıyla birlikte toplam otuz dört dile çevrildi.

Orhan Pamuk’un son eseri olan Kar, New York Times Book Review tarafından 2004 yılının en iyi 10 kitabı arasına girdi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl verilen Nobel Edebiyat Ödülünün 2006 daki sahibi Orhan Pamuk idi. Orhan Pamuk’a 12 Ekim 2006 tarihinde verilen ödülle Fransa Meclisinde kabul edilen ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını kabul eden yasanın kabul edilmesinin aynı güne denk gelmesi uzun tartışmalara sebebiyet verdi.

Eserleri;

Benim Adım Kırmızı

Beyaz Kale

Cevdet Bey ve Oğulları

Gizli Yüz

Kar

Kar / Sert Kapak

Kara Kitap

Kara Kitap Ciltli

Öteki Renkler

Öteki Renkler 1. Hamur

Sessiz Ev

Yeni Hayat

Orhan Pamuk Hayatı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir