Paul Langevin Hayatı

Paul Langevin Kimdir, Paul Langevin Hayatı Biyografi

Fransız fizik bilgini. Gazların kinetik kuramı ve manyetizma alanındaki çalışmalarıyla kuramsal fiziğe katkıda bulunmuştur.

23 Ocak 1872’de Paris’te doğdu, 19 Aralık 1946’da aynı kentte öldü. 1891’de, Paris’teki Fizik ve Kimya Okulu’nda Pierre Curie’nin öğrencisi olarak öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Sorbonne’ daki dersleri izledi. ‘1894’de Ecole Normale Superieu- re’e kabul edildi. 1897’de İngiltere’ye giderek, Cam- bridge Üniversitesi’ndeki Cavendish Laboratuvarı’nda bir yıl kadar Thomson ile birlikte gazların X ışınlarınca iyonlaştırılmasma ilişkin çalışmalar yaptı. Fransa’ya döndüğünde Curie’lerin laboratuvarındaki radyoaktiflik araştırmalarına katıldı ve 1902’de Sor- bonne’dan doktora derecesini aldı. Aynı yıl College de France’ta fizik derslerini üstlenen Langevin 1904’te profesörlüğe yükseltildi, 1909’da da Sorbonne’da fizik profesörlüğüne getirildi.

I. Dünya Savaşı yılla­rında Fransız ordusu için sesüstü (ultrason) dalgaları üzerinde araştırmalar yaparak düşman denizaltılarının yerini belirleyen bir araç geliştirdi. Savaş sonrası Sorbonne’daki görevine döndü ve 1928’de Lorentz’ den boşalan Solvay Uluslararası Fizik Kurumu baş­kanlığına seçildi. II.Dünya Savaşı sırasında Paris’e giden Alman orduları kendilerine bağlı Vichy Hükumetini kurunca, Langevin önce görevinden alınıp tutuklandı, sonra da bir kır evinde göz hapsine alındı. 1944’de arkadaşlarının, özellikle öğrencisi ve en yakın dostu olan Frederic Joliot-Curie’nin ısrarı ve deste­ğiyle İsviçre’ye kaçan, savaştan sonra ülkesine döne­rek Uygulamalı Fizik ve Kimya Okulu’nun yönetimi­ni üstlenen ve eğitim reformuna ilişkin çalışmalar yapan Langevin, pek çok bilim kuruluşunun yanı sıra 1928’de Londra’daki Royal Society’nin, 1934’de Fran­sız Bilimler Akademisi’nin üyeliğine seçilmiştir.

Langevin’in kuramsal fiziğe en önemli katkısı manyetizma alanındadır. Pierre Curie, deneysel çalış­maları sonucunda, her maddenin atom yapısı bakı­mından, uygulanan bir manyetik alanın yönüne kar­şıt, zayıf bir mıknatıslanma gösteren diya manyetik özellik taşıdığını, atomların topluca ve birbirine yakın olarak bulunduğu katı ya da sıvılarda ise, alan yönünde zayıf mıknatıslanmanın, yani para manyetik özelliğin oluştuğunu açıklamıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir