Sadi Carnot Kimdir

Sadi Carnot  Kimdir,Sadi Carnot  Hayatı ve Biyografi

(1796-1832)

Fransız fizikçi. İdeal bir ısı makinesinin çalışma prensibini incelemiş, ter­modinamiğin temelini atmıştır.

Nicolas Leonard Sadi Carnot 1 Haziran 1796’da Paris’te doğdu, 24 Ağustos 1832’de Paris’te öldü. Babası Lazare Carnot, I. Fransız Cumhuriyetinde Direktuvar’ın beş üyesinden biri olarak görev almıştı. Büyük İranlı şair Sadi’ye duyduğu hayranlık nedeniyle en büyük oğluna Sadi adını verdi. Carnot’nun çocukluğu boyunca ailesinin yaşantısı çalkantılı geçti. Doğumundan birkaç ay sonra aile Paris’ten ayrılmak zorunda kaldı. Bir süre sonra Lazare Carnot Napoleon’un savaş bakanı olarak yeniden göreve getirildiyse de 1807 yılında emekliye ayrıldı. Bu tarihten sonra oğullarının eğitimi onun başlıca uğraşı oldu. Sadi matematik, fizik doğa bilim, yabancı diller ve müzik konularında iyi bir eğitim gördü. Yeteneğini farkeden ailesinin de teşvikiyle 16 yaşında ı Ecole Polytechnique’e girdi. 1812-1814 arasında Poisson, Gay-Lussac, Ampere ve Arago gibi ünlü öğretmenlerden analiz, mekanik, tasarı geometri, kimya konularında ders aldı. 1814’ün Martı’nda Paris kuşatması sırasında arkadaşları ile birlikte gönüllü olarak Vincennes çatışmasına katıldı. Aynı yıl sınıfının altıncısı olarak mezun oldu ve teğmen rütbesiyle Metz’deki Ecole de Genie’ye iki yıllık askeri mühendislik kursuna gönderildi. Bu sıralarda yazdığı bilimsel makaleler bugün kaybolmuştur. I. Napoleon’un 100 günlük ikinci iktidarında babası içişleri bakanlığı görevine getirildi, ancak 1815 Ekimi’nde Restorasyon Dönemi başlayın­ca bir daha geri gelmemek üzere Almanya’ya sürgüne gönderildi.

Clapeyron 1834’de Carnot’nun buhar makinesi ile ilgili çalışmalarına analitik bir şekil vererek matematiksel gaz kuramına uyguladı; basınç-hacim diyagram da geliştirdi. Carnot’nun sağlığında fazla ilgi görmeyen çalışmalarının değeri ancak o zaman anla­şıldı. Clapeyron’un bu çalışması 1845-1850 yıllarında C.H.A. Holtzman ve Kelvin’in dikkatini çekti: Joule, Mayer ve Helmholtz’un “kalorik” kuramının yanlış olduğunu kanıtladıkları bu dönemde Kelvin, Carnot’ nun çalışmalarını, savundu. Clausius 1850’de Carnot’ nun teoreminin doğru olduğunu, ancak ispat yönteminde “kalorik” kuramının yanlışlığını dikkate alan bir değişiklik gerektiğini gösterdi.Clausius ve Kelvin’ in bu katkıları ile Carnot teoremi termodinamiğin ikinci kuralı halini almış oldu. Termodinamiğin birinci kuralı enerji korunumu dur. Ancak enerji korunurum izin verdiği tüm enerji dönüşümleri gerçekleşemez. Bunlardan hangilerinin gerçekleşebileceğini ikinci kural belirler. Carnot, buhar makinesinin kuramsal verimini hesaplarken aslında ısı enerjisinin mekanik enerjiye dönüşme koşullarını incelemiş, termodinamiğin ikinci kuralını bulmuştur.

  • Eserleri (başlıca): Reflexion sur la puissance motrice du feu et sur les machines propres â developper cette puissance, 1824, (“Isının Hareket Ettirici Gücü ve Bu Gücü Geliştirmeye Yarayan Makineler Üzerine Düşün­celer”).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir