Sağlık Personelleri Çalıştığı Yerin Sınırları Dışında İkamet Edemeyecek
Doktor, hemşire ya da diğer gerekli sağlık çalışanları yeni genelgeye göre çalıştığı kurumun ikametgah sınırları dışına çıkamayacak. Sağlık personelinin ikametgah sınırları belirleyen genelge yayınlandı. Sağlık Bakanlığı, ihtiyaç durumunda normal ulaşım şartlarında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak personelin ikamet sınırlarını belirleyen bir genelge yayımladı. Müsteşar imzasıyla illere gönderilen genelgede “eş durumu”, “sağlık mazereti” ve personelin ikameti için mesken bulunamaması durumu, istisna olarak yer aldı.
Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin, ihtiyaç durumunda en kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşması ve sağlık hizmetinin aksamaması için personelin ikamet sınırlarını belirleyen bir genelge yayımladı.
GENELGE 2012/31
…….VALİLİĞİNE
Bilindiği üzere, sağlık hizmetlerinin aciliyeti, sürekliliği ve ertelenemez özelliği sebebiyle, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personelinin, ihtiyaç duyulduğunda sağlık kuruluşuna en kısa sürede ulaşması gerek sağlık hizmetlerinin etkililiği gerekse hastaların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetine zamanında ulaşabilmeleri bakımından büyük önem taşımaktadır.
11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 55 inci maddesinde; “(1) Bakanlık, kamu ve özel bütün sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan sağlık personeli için görevli olduğu kuruluşun bulunduğu yerleşim yeri sınırları içinde ikamet etme mecburiyeti getirebilir. Bu mecburiyetin usûl ve esasları Bakanlıkça belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetlerinin verimli ve aksamadan yerine getirilmesini temin amacıyla normal mesai saatleri haricinde de hizmetine ihtiyaç duyulabilen sağlık personelinin, ihtiyaç durumunda en kısa sürede sağlık kuruluşuna ulaşması gerekmektedir. Bu itibarla ilgili personelin normal ulaşım şartlarında 30 dakika içinde sağlık kuruluşunda bulunmasını sağlayacak şekilde yukarıdaki kanun hükmüne riayet edilmelidir.
Mülki İdare Amirleri eş durumu, sağlık mazereti sebebiyle ya da personelin ikameti için mesken bulunamadığı durumlarda sağlık hizmetinin aksamaması için gerekli tedbirleri almak kaydıyla, bu süreyi ilgili kişinin ihtiyacını dikkate alarak belirleyebilir.
Uygulamanın titizlikle takibi ile genelgeye aykırı hareket eden personel hakkında görev yaptığı kuruluşun mevzuatına göre idari ve disiplin işlemi yapılması hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a. Müsteşar
eokulegitim.com 2 Ağustos 2012