Tarihten Günümüze Demokrasi

Tarihten Günümüze Demokrasi Kısa Özet Hakkında , Tarihten Günümüze Demokrasi Kısa Özet , Tarihten Günümüze Demokrasi Kısa Özet İle İlgili Bilgiler

Demokrasi sözcüğü kelime anlamı olarak yunanca’ dan gelmektedir. Eski Yunancada “demos’ halk, ‘kratos’ iktidar vey egemenlik anlamında kullanılırdı. Demokrasi kelime olarak halkın egemenliğini ifade etmektedir. Demokrasi ilk olarak Yunanistan’ da hayata geçmiştir. Demokrasinin günümüze kadar gelişmesini etkileyen önemli unsurlar şunlardır:

M.Ö. 450: Atina’da Aristo, Eflatun ve Sokrates gibi düşünürlerin düşünce olarak katkıda bulundukları 1 çeşit yönetim sistemi, siyasi tarihteki yerini almıştır. Roma İmparatorluğunda yurttaştık ve insan haklan kavramı gelişme gösterdi. İngiltere’de Kral I. John’un imzaladığı Magna Carta kralın yetkilerini sınırlarken halka da bazı hak ve özgürlükler tanımaktaydı. Alman Johann Gutenberg modern matbaayı geliştirdi. Matbaanın geliştirilmesiyle birlikte insanlar duygu, düşünce ve bilgilerini birbirleriyle paylaşmaya başlamış oldu.

Avrupa aydınlanma felsefesiyle anayasal demokrasinin düşünce temelleri atıldı. Montesqieu güçler ayrılığını savunmaktaydı. Virginia Haklar Bildirgesi‘nde yaşam, hürriyet ve mülkiyet haklarıyla beraber mutluluğu arama hakkından söz edilmiştir. 1789 senesinde Fransa halkı krala karşı ayaklanmaya geçti. Bunun sonucunda Fransız İnsan Bildirgesi yayımlandı. lk Türk Meclisi Mebuslar Meclisi ismi altında ve iki meclisli olarak 20 Mart 1877 tarihinde çalışmalarına başladı.

23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da egemenliğin millete ait olduğu ilk meclis kuruldu. Yurdumuzun değişik bölgelerinden gelen milletvekilleri burada çalışmaya başladı. 2. Dünya Savaşı’nın sonuçlarını gören devletler sürekli barışın sağlanması için 1 araya gelerek BM örgütünü kurdu ve 1945 senesinde Birleşmiş Milletler Antlaşması imzalandı.

Almanya’da bulunan Berlin duvarının yıkılması ve Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa ülkelerinin dağılması bu ülkelerde demokrasinin yayılmasına zemin hazırladı. 1995 yılında internet kullanımı yaygınlaştı. 2000 yılında dünyadaki 192 ülkeden seçimle iş başına gelen demokratik ülke sayısı 120′ye ulaştı.

Tarihten Günümüze Demokrasi
Tarihten Günümüze Demokrasi yolculuğu
Tarihten Günümüze Demokrasi 

 

Tarihten Günümüze Demokrasi Kısa Özet Konusu Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz …

8 thoughts on “Tarihten Günümüze Demokrasi

  • 12/03/2017 tarihinde, saat 09:39
    Permalink

    Bu site çokgüzel kim hazırladıysa çok teşekkürümü iletiyorum çünkü ço uzun değin ve çokta kısa değil

    Yanıtla
  • 02/03/2015 tarihinde, saat 18:52
    Permalink

    mal mısınz benim kafam gibi

    Yanıtla
  • 02/03/2015 tarihinde, saat 18:48
    Permalink

    nedeni belli çünkü insanlar atalarımız bu toprak bu kültür içın calısmışşşşş zaaaaaaaaaaaa

    Yanıtla
    • 02/03/2015 tarihinde, saat 18:50
      Permalink

      mal bilmiyon mu slk gülme anlamına geliyo

      Yanıtla
  • 02/03/2015 tarihinde, saat 18:47
    Permalink

    tarihimizin neden kültürü değiştirmemiş ve kültürümüzü nasıl korumuşuz ? :D

    Yanıtla
      • 02/03/2015 tarihinde, saat 18:51
        Permalink

        niye yazdın küfür ?
        dasdasdasdasdasad

        Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir