Tohumların Yayılma Yolları

Tohumların yayılma yollarını araştırınız, tohumların yayılma yolları nelerdir nasıldır

Tohumlar yeni bir bitkiyi meydana getirebilecek tüm özelliklere sahiptir. Tohum sayısı bitkilerde değişkendir bazı bitkilerde az, bazılarında ise fazladır. Örneğin, çilek, biber gibi meyvelerin tohumları fazla sayıda iken; kiraz, kayısı, erik gibi meyvelerde ise tohumlar tek sayıdadır. Bunun sebebi ne olabilir?

Çilek domates biber gibi meyvelerde ortak bulunan özellik sebze olması ve bir yıllık bitkiler oluşudur. Erik, kiraz ve kayısı meyvelerinin bitkileri ise ağaçtır ve yetiştikleri takdirde çok yıllık bitkiler oluştururlar.
O zaman, sizce meyve nasıl oluşur?

Meyve, çiçeğin dişi organının, döllenme sonrasında farklılaşıp, yumurtalığın gelişimiyle birlikte ,tohumları taşıyan organa denir.

Çiçek tablası, yumurtalığın çevresinde oluşan, yediğimiz meyveyi oluşturur. Domates, elma gibi bazı meyveler yumuşak ve su içeriği olan meyvelerdir. Ceviz, buğday, pirinç gibi bazı meyveler ise sert ve susuz meyvelerdir.

Tohumlar yeterince büyüyüp olgunlaşmanın ardından değişik yollarla etrafa dağılabilir.

Size göre tohumların farklı yollarla dağılmasında bitkilerin yaşam alanlarının etkisi var mıdır?

Tabiki vardır. Bitkilerin yaşam koşullarına uygun olarak tohumların yayılma yolları ortaya çıkmıştır.

Örnek olarak, su kenarında yaşayan bitkilerin tohumları su yardımı ile başka yerlere taşınıyor mudur?

Evet su kenarında yaşayan bitkilerin tohumlarının dağılmasında su çok etkilidir.

Peki, su, bitkilerin yapısal özelleiklerinde ve tohumların taşınmasında etkili midir?

Su bitkilerinin tohumları ve bu tohumların su tarafından taşımasına elverişli durumdadır.

Bazı bitkilerin tohumları, tohum zarfı adı verilen biyolojik bir yapı içindedir. Bu zarf patladığında tohumlar etrafa dağılır. Bazı hafif tohumların yayılması ise rüzgar aracılığı ile olur. Tüm bunlarla beraber hayvanlar da tohumların taşınmasında etkilidir.

Size göre hayvanlar bunu nasıl gerçekleştirir? Bu tohumlarla besleniyorlar mı?

Bir hayvan, meyveyi yediğinde meyvenin içindeki tohumu genellikle sindiremez ve dışkı yoluyla toprağa atar. Bu sayede tohum uzaklara dağılmış olur.
Yediğimiz besinlerin büyük kısmını meyveler ve meyvelerin tohumları oluşturur. Çilek, elma, domates gibi gıdaların hem tohum hem de meyvelerini tüketiriz. Kestane, ceviz gibi ağaçların yediğimiz kısımları ise yalnızca tohumlarıdır. Ayçiçeğinin tohumu olan ay çekirdeği ise yediğimiz tohumlardandır.
Tohumlarını çekirdek olarak tükettiğimiz ayçiçeği öyle aşamalar geçiriyor ki sonunda da soframızda yağ olarak bulunuyor. Aynı şekilde ayçiçeği gibi birçok bitkiden, günlük hayatta tükettiğimiz ya da kullandığımız birçok ürünü elde edebiliyoruz. Bitkiler, zeytin yağından ipliğe kadar bir çok kullanım maddesinin kaynağını oluşturur.

Tohumların Yayılma Yolları Hakkında Düşüncelerinizi Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

One thought on “Tohumların Yayılma Yolları

  • 25/11/2013 tarihinde, saat 18:01
    Permalink

    çok teşekkür ederim.saolun işime yaradı.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir