Toplumsal Statü Nedir Kaça Ayrılır Örnekler
Bu yazımızda, sizlere Toplumsal Statü Nedir Kaça Ayrılır Örnekler Kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.
Hepimiz, içerisinde yaşamakta olduğumuz toplum ile birlikte günlük hayatımızı idare ederiz. Her insanın, hayatını devam ettirebilmek adına çevresinde bulunan diğer insanlarla etkileşmeye, iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Bu bağlamda toplumları oluşturan insanlar, bir bütün halinde yaşam sürdürmektedirler.
Dilimize İngilizceden geçen ”Statü” kelimesinin Türkçe karşılığı durum, konum gibi bir anlama karşılık gelmektedir. Bu bağlamda baktığımızda toplumsal statü, bir insanın toplum içerisinde sahip olduğu mevkii, konum veya pozisyon için bizler toplumsal statü diyebilmekteyiz. Toplumsal statü, kişinin diğer insanlarla etkileşimi ve iletişimi açısından önemli bir kavramdır.
Her birimiz, toplum içerisindeki yerimizi belirleyen bir toplumsal statüye sahibiz. Bu şekilde bakıldığında, toplumsal statülerin ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar;
a) Verilmiş Statü
Kişinin elde etmek için herhangi bir çaba göstermediği, ona doğuştan veya birilerinden gelen toplumsal mevkisi olarak tanımlanabilir. Örneğin ırkımız, ailemizin sahip olduğu ekonomik güç, erkek olmamız veya kadın olmamız, verilmiş statü özelliklerimize iyi birer örnektir. Bunları değiştirme şansımız olmamaktadır.
b) Kazanılmış Statü
Kazanılmış statü ise kişinin kendi karakteri dahilinde kendisini geliştirmesi, toplum içerisinde kendi emeği ile bir yerlere gelmesi sonucu oluşan statü durumudur. Kazanılmış statü, doğuştan elde edilemez. Mutlaka onun için çalışma yapılması gereklidir. Örneğin hayatı boyunca sıkı çalışan bir kişinin doktor statüsünü elde etmesi, onun için kazanılmış bir statüdür. Kişinin çok çalışıp zengin veya çalışmayıp fakir olması da kazanılmış statüsü olmaktadır.