Uç Beyliği Hakkında Bilgi Kısaca
Bu yazımızda, sizlere Uç Beyliği Hakkında Bilgi Kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.
Eski dönemlerde, büyük coğrafyalar üzerinde pek çok devlet kurulmuş ve yok olmuştur. O dönemler içerisinde kurulan devletlerde hakim yönetim anlayışı monarşi sistemi olduğundan dolayı, devletler her daim tek bir merkezden yönetilmeye çalışılmıştır. Bu sebepten dolayı da çok büyük topraklar üzerine yayılmış devletlerin idaresi de bir hayli güç olmuştur.
Bu kapsamda ortaya çıkan uç beylikleri, özellikle Selçuklu Devleti’nin kullandığı yöntemlerden bir tanesi olmuştur. Selçuklular, doğuda bulunan Çin tehdidine karşı olarak sürekli batı yönüne ilerlemeler kaydetmişlerdir. Bu ilerlemeler boyunca da sürekli olarak yeni topraklar fetih edilmiştir. Selçuklular döneminde fetih edilen topraklar, hükümdar tarafından orayı fetih eden kişiye hediye edilir, oranın idaresi merkezi otoriteye bağlı olarak kendisine bırakılırdı.
Bu şekilde ortaya çıkmış olan uç beylikleri, devletin merkezinden uzak bir şekilde kendi yönetimlerini kurmuşlar, ancak her türlü işlerinde merkeze bağlı ve sadık kalmışlardır. Bu beyliklerin kurulma nedeni, genellikle ülkenin uç bölgelerinde düşmana karşı yapılacak savunma ve saldırı stratejilerini belirlemek olmuştur. Uç beyleri, fetih ettiği topraklarda düşmana karşı kimi zaman yıpratma hareketlerinde bulunur, kimi zaman ise düşmana karşı gerekli savunma hattının oluşmasında önemli rol oynarlardı.
Selçuklu döneminde Moğollara karşı yaşanan yenilginin ardından uç beylikleri bağımsızlıklarını kazanmıştır. Bu şekilde ortaya çıkan yeni devletlerden bir tanesi de uzun yıllar boyunca hüküm sürecek olan Osmanoğulları Beyliği olmuştur.
Uç Beyliği Hakkında Bilgi Kısaca Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.