YGS Heycanını Yok Etme Yolları

Ygs heyecanını yenme yolları

Lise öğrencilerini üniversiteyle buluşturacak olan YGS’ye sayılı gün kala hem aileler, hem de çocuklar telaş içinde. Prof. Dr. Gülden Güvenç, “Çocuğa ‘Sana güveniyoruz’ demek iyi de olabilir stres de yapabilir” diyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na 20 gün kala, Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Güvenç ailelere tüyolar verdi…
 Sınavın 1 Nisan’da olması ilginç değil mi?
Bu tür şakalarla karşılaşmak bizi zorluklarla baş etmeye hazırlıyor. Hayatımızda böyle şakalarla devamlı karşılaşacağımıza göre şimdiden hazırlanmakta yarar var diye düşünüyorum.

İYİ UYUMAK GEREKİR
 Sınava girilecek okulu, sırayı önceden görmek daha çok heyecanlanmaya sebep olabilir mi? Bu sınavı abartmamak daha doğru değil mi?
Sınava girilecek mekanı önceden görmenin etkisi kişilere göre değişebilir. Bazı adayları aşırı duyarlılaştırırken, bazılarını da kendilerini duruma hazır hissetmeye yöneltir.
 Sınav öncesi iyi uyku başarı getirir mi?
Sınavdan birkaç gün önce vakitli uyumak ve dinlenmek, bedenimizi ve psikolojimizi sınava hazırlamak açısından yararlı olur. Araştırmalar, aşırı uykusuzluğun fiziksel ve psikolojik yoksunluğa yol açabileceğini göstermiştir.

NEFES ALMAYA İHTİYAÇLARI VAR
 Maddi anlamda çok ödün vermiş bir ailenin, bunu sürekli çocuğa hatırlatması çocuğun psikolojisini bozar mı?
Çocuk başarısızlık korkusu yaşayabilir ve devamlı bunu düşünmek zorunda kalabilir.
 Çocukların aileleriyle sergiye, sinemaya, gezmeye gitmesi motivasyonlarını artırır mı?
Yoğun bir çalışma temposu içinde olan öğrenci tabii ki nefes almaya gereksinim duyar. Dolayısıyla ebeveyniyle birlikte yorucu olmayan etkinliklere katılması, gezilere gitmesi kendini iyi hissetmesini sağlayıp yararlı olacaktır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir