Zayıflamak İçin Günde Kaç Öğün Yemek Yenmelidir

Sağlık ve etkili zayıflama için kaç öğün yemek yenilmelidir

Diyetisyenlerden her zaman az ve sık yeme alışkanlığının, bireyin açlık duygusu hissetmeden , kilosunu ve kan şekerini kontrol altına alabileceği yönünde açıklamalar duyarız. Diyet listeleri yapılırken kişiye özel olması, kişinin yaşam şekli , tüketmeyi sevdiği besinler, çalışma saatleri ve seyahat programları göz önünde bulundurularak  toplamda  5-6 öğün dozunda yapılmasını tavsiye ederiz. Günlük vücudun alması gereken kaloriler tüm öğünlere eşit dağıtılmalıdır.

vitaminler

    Neden sık sık yenilmelidir?

Öğün sıklığının diyetteki öneminin araştırıldığı bir araştırmada 20 yaşın üzerindeki 11 bin bireyi gözlemlememizin sonucunda ; ara öğünlerin sayısının artmasıyla vücuda A, C, E, D vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum depolanması olduğunu gördük. Ara öğünleri aksatmamak aynı zamanda bireyin daima enerjili olmasını sağlıyor . 65 yaş üzeri kişilerdeyse ara öğünlerde tüketilen içecekler sayesinde  sıvı alımı istenilen düzeye getiriliyor.

Ara öğünlerde genelde meyveler, yağlı tohumlar, tam tahıllılar, süt ve süt ürünleri tüketiliyor. Bulunması kolay ve pratik bu besinler, doğru miktarda tüketilir ise kaliteli ve sağlıklı diyet yapılmış olur.

   İnce bel için sık ara öğün yapın

Genç kızlar üzerinde incelen bir araştırmada  sık ara öğün yapanların bel çevreleri daha ince ölçüldü. Az ve sık yemek yiyenlerin aksi, diğer grubun ortalama kiloları 3.6 kg. daha fazla olduğu saptandı. Araştırmacılar; sık aralıklarla besin tüketen insanın daha uzun süre açlık hissi yaşamayacağını böylelikle fazla kilo alımının  engellediğini savunuyor. Fakat ara öğünde tüketilecek besinin çesidinin ve miktarının doğru seçilmesi gerekmektedir.

 

   ZİHİNİ CANLI TUTUYOR

Beynimiz enerji için glikozu kullanır. Bu nedenle odaklanmak ve beyne yeterli besin gönderilmesi için özellikle iş ve okul hayatındakilerin kan şekerinin dengede olması bakımından glikoz alımına dikkat etmesi gerekir.

DÜZENLi BESLENME PROGRAMI

Kahvaltı: 07.00-09.00

Ara öğün: 10.00-11.00

Öğle: 12.00-13.00

Ara öğün: 16.00-17.00

Akşam: 19.00-20.00

Gece ara öğünü: 21.00-21.30

Öğle yemeğiyle saatiyle akşam yemeği saati arasında fazla süre olduğu için mutlaka 16.00-17.00 saatlerinde bir ara öğün yapılmalı. İkindi ara öğününü, kahvaltı gibi günün en önemli öğünü olarak sayarız çünkü bu ara öğün şayet kaçırılırsa akşam yemeğinde açlığı kontrol etmek zor olacağı için fazla yemek tüketilir. Akşam saatlerinde metabolizma hızımız azalmaya başlar, yediğimiz yiyecekler yakılamaz ve vücutta depolanır.Bundan dolayı saat 20.00’den sonra kalorisi yüksek besinler tüketmek oldukça yanlıştır.Bunu yerine kalorisi düşük hafif besinler tüketilmelidir.

   GECE AÇLIĞI ÖNLEYEN ARA ÖĞÜNLER

* 1 porsiyon meyve, yağsız yoğurt, tarçın.

* Düşük kalorili sosa (yoğurt, nane, hardal karışımı) batırılmış çiğ sebzeler (salatalık, kırmızı biber, domates gibi).

* 1-2 grissini, Etimek ve 1 dilim yağsız peynir.

* 2 yemek kaşığı müsli ve yağsız süt.

* 1 avuç beyaz leblebiyle 1 yemek kaşığı kuru siyah üzüm.

   Tatlıyı yemeklerden sonra ne kadar süreyle  tüketmeliyiz ?

Öğle veya akşam yemeğinden sonra ortalama 300-400 kaloriyi vücudumuza depolamış oluruz. Bu nedenle tatlımızı hemen yemeğin üstüne yer isek çok fazla kalori depolamış oluruz. Ancak tatlıyı ara öğün olarak  tüketirsek bu durumda hem yediğimiz yemeği biraz sindirmiş hem de vücudumuza daha az kalori depolamış oluruz. Ayrıca tatlı tercihimiz, sütlü veya meyveli olursa çok daha yararlı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir