2012 LYS İçin Geri Sayım Başladı

2012 LYS Sınavları başlıyor. Üniversiteye girişti ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 16-17 Haziran’da yapılacak sınavlarla başlıyor.

Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’dagerçekleştirilecek LYS’lerin, sabah oturumu saat 10.00’da, öğleden sonra oturumu ise saat 14.30’da başlayacak.

LYS’nin tüm sınavlarına 871 bin 313 aday girecek. Sınavlar 6 bin 560 bina ve 95 bin 158 salonda uygulanacak. LYS’lerde yaklaşık 286 bin kişi görev alacak.

LYS’lerin ilk sınavı Matematik ve Yabancı Dil sınavları olacak. 16 Haziran Cumartesi günü sabah oturumunda yapılacak LYS-1’e (Matematik) 619 bin 133, yine aynı gün öğleden sonra oturumunda yapılacak LYS-5’e (Yabancı Dil) 49 bin 543 aday katılacak.

LYS için geri sayım başladı

LYS-1’de, Matematik testi ve Geometri testi yer alacak. Matematik testinde 50 soru bulunacak ve 75 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testinde 30 soru bulunacak ve 45 dakikacevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8’i Analitik Geometri sorusu olacak. Testler ayrı soru kitapçıklarında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacak.

Öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı LYS-5, tek oturumda uygulanacak ve toplam120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Yabancı Dil Sınavı Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak. Bu testlerde sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular bulunacak. Testlerin her biri ayrı soru kitapçığındabulunacak. Aday, LYS başvurusunda belirttiği yabancı dilden sınava girecek.

17 Haziran Pazar günü ise LYS-4 (Sosyal Bilimler) sınavı yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak LYS-4’e 385 bin 659 aday girecek.

Tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. LYS-4’te, Tarih testi, Coğrafya-2 testi ve Felsefe Grubu testi yer alacak. Tarih testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakikacevaplama süresi verilecek. Coğrafya-2 testinde 16 soru bulunacak ve 25 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe grubu testinde ise 30 soru bulunacak ve 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Felsefe grubu testinde, 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu yer alacak.

Tüm sınavlarda testler ayrı soru kitapçıklarında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacak.

-Sınavdaki yasaklar-       

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka ”2012-LYS Sınava Giriş Belgesi” ile fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunan ”nüfus cüzdanı” veya ”pasaport” bulundurmaları gerekiyor.

Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun LYS’ye alınmayacak. Bir aday, bu belgeleri yanında olmadığı halde sınav merkezi yöneticilerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Başkanlığınca geçersiz sayılacak.

Sınav binalarında hiçbir eşya sınava alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şeker ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.

Sınavların yapıldığı binalara girişte, adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak.

Adaylar, çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz sınav binasına kesinlikle alınmayacak.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların, çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önem taşıyor.

Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor.

-Sınav başladıktan sonra tuvalete gitmek yasak-

Adaylar, sınav salonuna 2012-LYS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alınacak, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacak.

Yerine oturan aday, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sırasının üzerine koyacak. Salondaki görevliler de ilk olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacak. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra, salon başkanı sınavda uyulacak kurulları adaylara hatırlatacak. Üzerinde adayın fotoğrafı, TC Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunan cevap kağıtları ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtılacak.

Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Sınav sırasında adaylar, kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) sınav salonundan çıkmayacak. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.

LYS-3 ve LYS-2 ise 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde yapılacak.

AA

One thought on “2012 LYS İçin Geri Sayım Başladı

  • 06/09/2012 tarihinde, saat 16:55
    Permalink

    kusura bakmayın ama bir şey sora bilir miyim yedek yerleştirmeler ne zaman açıklanacak

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir