Boyun Şişliğinin Nedenleri

Boyun Şişlikleri,
Boyun Şişliği Neden Olur,
boyun şişmesinin nedenleri

Boyun bölgesinde meydana gelen şişlikler çoğu zaman bulaşıcı bir hastalığın belirtileri olabiliyor.
Zaman zaman yetişkinlerin veya çocukların boyun bölgesinde şişlikler ve tanımlanamayan kitleler oluşur. Aileleri tedirgin eden bu şişliklerin bazıları evde alınabilecek basit önlemlerle tedavi edilebilir. Kimi şişlik ve kitleler ise ciddi sorunların habercisidir ve mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.

Sebepleri
Kulakların alt, ön ve arka kısmında, boynun her iki tarafında veya arkasında, ya da koltuk altlarında veya kasıklarda meydana gelen yumru gibi şişliklerin ne anlama geldiğini Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu anlattı:
Enfeksiyon: Vücudunuzun iki veya daha fazla bölgesindeki bezler şişti. Ateşiniz olabilir ve kendinizi hasta hissediyorsunuz. Pek çok virüs bezlerde şişme yapabilir. Saç derisi enfeksiyonu boynun arkasındaki bezleri şişirebilir. Mantar da dahil, ayaklardaki enfeksiyonlar kasık bezlerini şişirir. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar da şişmeye yol açabilir.
Öpücük hastalığı: Boyun, kasık ve koltuk altı bezleriniz şişti ve yüksek ateşiniz, şiddetli boğaz ağrınız var. Bu durumda halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen İnfeksiyöz-mononükleöz hastalığından şüphelenilebilir.
Kabakulak: Çene ucuyla kulakların arasında şişlik varsa; bu duruma düşük ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik ediyorsa bu belirteler ışığında kabakulaktan söz etmek mümkündür. Kabakulak geçiren birisiyle temas etmiş olmak kabakulağın nedenleri arasında yer alır.

Çocuklarda yüz bölgesi ve boyun bölgesinde şişlik nedenleri enfeksiyöz hastalıklar(kabakulak vb viral enfeksiyonlar,bakteriyel tükrük bezi ve veya lenfbezi enfeksiyonları) diğer enfeksiyöz dışı nedenler olabilir.

Fizik muayenede bu şişlikler üzerinde kırmızılık ve veya hassasiyet var mı,boyun bölgesindeki şişliğin karekteristik özellikleri(büyüklüğü,hassasiyet,kırmızılık,set ve yumuşak oluşu,hareketli veya hareketsiz oluşu) değerlendirilerek ön tanı oluşturulur.

Anemnez,fizik muayene ve yapılan tetkikler sonrası( Kan sayımı,crp,sedimantasyon,ALT,AST,LDH,amilaz,Perife rik yayma) sonrası ön tanıya göre bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotik tedavisi başlanır ve çocuğunuzun şişiklerinde gerileme var mı takip edilir. Eğer yapılan tetkikler sonrası uygulanan tedavi ile şişlikte beklenen gerileme olmazsa biyopsi açısından değerlendirilir.
————————————————————————————————————————————————————-

Boyun Şişliğinin Nedenleri Boyun Şişlikleri, Boyun Şişliği Neden Olur, boyun şişmesinin nedenleri Boyun bölgesinde meydana gelen şişlikler çoğu zaman bulaşıcı bir hastalığın belirtileri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir