Kancalı Kurt Hastalığı

Kancalı Kurt Hastalığı Nedir, Kancalı Kurt Hastalığı Tedavisi

Kancalı kurt hastalığı, ankilostomIyaz ola­rak da bilinir, insan, köpek ya da kedide ince bağırsaklardaki kan emici solucanların neden olduğu, kansızlığa da yol açabilen enfeksiyon hastalığıdır. Tropik ve astropik bölgelerde sık görülen ve insandaki kancalıkurt enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 90’ında etken olan Necator americanus un boyu 5-10 mm arasında değişir. Ancylostoma duodenale, 8-13 mm boyunda olup bütün kıtalarda, özellikle sıcak bölgelerde bulunur. Arıcylostoma braziliense, 8-11 mm arasındadır; normal olarak kedi ve köpekte asalak yaşarsa da ABD’nin güneyinde, Güney Amerika’da ve Asya’da insana da geçer. Normal olarak köpekte asalak olan Arıcylostoma ceylanicıım Güney Amerika ve Asya’da insanda da görülür. Erişkin A. duodenale’de kanca biçiminde dört diş vardır; N. americanus’ta ise diş yerine kesici plaklar bulunur.

Her iki türün yaşam çevrimleri birbirine benzer. İncebağırsak mukozasına yapışan erişkin dişinin bıraktığı birkaç bin yumurtadan çoğu dışkıya geçer. Dışkı uygun ortama ulaşırsa, yumurtalardan yavrular çıkar; bu­laşıcı, ipliksi larvalar genellikle insanın ayak derisinden ter bezleri ve kıl kesecikleri yoluyla vücuda girer. Larvalar daha sonra lenf ve kan damarlarına geçip akciğerlere ulaşır, soluk borusu yoluyla ağza gelir. Yutulduktan sonra yeniden incebağırsaklara geçerler. İncebağırsak asalaklarında ya­şamı 10 yıla değin uzayabilir.

Kancalı kurt hastalığının ilk belirtileri genellikle kabartı ve kaşıntıdır. Larvalar deriden geçerken dokuların zedelenmesine neden olur; sıklıkla ayak parmaklarının arasında kabarcıklar ve kesecikler (vezikül) belirir. Larvalar, akciğerlerden geçerken öksürük ve yüksek ateşe neden olabilir. İncebağırsaklardaki erişkin solucan, yaşa­mını kan emerek sürdürür; bu nedenle uzun süre çok sayıda solucanın kan emmesi kansızlığa neden olur.

Ağır enfeksiyonlarda vücutta beş yüzden fazla larva bulunabilir; genel belirtiler deri ve mukozalarda solukluk, yüzde, ellerde ve ayaklarda ödem, ishalle dönüşümlü ortaya çıkan kabızlık, karın derisinde aşırı duyarlı­lık, posalı ya da alışılmadık şeyleri (örn. kil) yeme isteği, ergenliğin gecikmesi ve büyü­menin durması, bitkinlik, sıkıntı ve çevreye karşı ilgisizliktir. Kancalı kurt hastalığı tro­pik ve astropik bölgelerde yaygındır. Çev­redeki nem, ısı, kanalizasyon sisteminin olmaması ve yalınayak dolaşma, enfeksiyo­nun yayılmasından sorumlu olan başlıca etkenlerdir. Aç karnına ağızdan verilen tek doz tetrakloretilen asalakların yüzde 90’ını temizler. Befenyum hydroksinaftoat, özel­likle Ancylostoma’ya karşı etkilidir. Demir içeren ilaçlar ve proteince zengin besinler iyileşmeyi hızlandırır. Hastalık kısa zaman­da geçebilir; buna karşılık yeniden bulaşma olasılığı büyük bir sağlık sorunu oluşturur. Bazı kancalı kurt denetimi programlarında bir dönem kitlesel tedavi uygulanmıştır. Kancalı kurt hastalığından korunma, dışkı ve atıkların yaşanan ortamdan sağlıklı bi­çimde uzaklaştırılmasına dayanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir