Toplum içinde yaşamanın kuralları nelerdir

Toplum içinde yaşamanın kuralları nelerdir, bu yazımızda sizlere toplum içinde yaşamak için gereken görgü kuralları hakkında bilgi vereceğiz.

Toplum içinde yaşamanın belli kuralları vardır. Bu kurallara görgü kuralları denir. Görgü kuralları insan hayatını düzenleyen, insanların daha medeni bir şekilde yaşamlarını sürdürmesini sağlayan toplumsal düzen kurallarıdır. Medeni kurallar toplumsal yaşayış sonucu zamanla şekillenmiş davranış kalıplarını oluşturmaktadır. Mesela toplum içinde sesli konuşmamak, kaba davranmamak, oturaklı olmak, büyüklerin sözünü kesmemek, ailenin sözünü dinlemek hepsi yüzyıllar içinde toplumun belli kültür kalıpları içinde oluşmuştur. Görgü kuralları bu sayede bir toplumun huzur içinde yaşamasını sağlar. Bazıları bu kuralları gereksiz bulup özgürlükleri kısıtladığını düşünse de bu kurallar aslında özgürlükleri kısıtlamaz, sadece toplumun güven ve huzur içinde yaşamasını sağlar. Görgü kurallarından bazılarına ait örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.

Hoşgörülü ve iyimser olmak
Olgun bir kişiliğe sahip olmak
Eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak
Kıyafetin yer ve zamanına uygun olmasına özen göstermek
Başkalarını rahatsız edici davranışlardan kaçınmak
Verilen sözü tutmak
Ziyaretin yerine, zamanına ve süresine dikkat etmek
Oturuş ve kalkışlara dikkat etmek
Gerektiğinde özür dilemek
Özel konuşanları dinlememek

Bu ve bunun gibi yüzlerce görgü kuralı bulunmaktadır. Bu kuralların çoğu toplumdan topluma değişse de genellikle her toplumda belli ortak görgü kuralları bulunmaktadır. Sizler de bu kurallara uyarak toplumun takdirini kazanarak yaşayabilirsiniz.

indir (7)

Görgü Kuralları Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz.

One thought on “Toplum içinde yaşamanın kuralları nelerdir

  • 12/05/2019 tarihinde, saat 16:51
    Permalink

    La ilaha illlalah… Allah çok büyük..
    Toplumda herkes farklıdır. Herkes toplumun ortak alanında saygılı yaşayıp had sınır edepli ahlaklı vs… Olmak zorundadır. Hiç kimsenin kimsenin özel hayatı işi vs… Burun sokma karışma rahatsız huzursuz etme hakkı da yoktur. Herkesin kendi gözünün önüne bakıp kendi özeli hayatı işi vs… Muhatap olmalıdır. Hiç kimse aynı şeyleri düşünüp sevip beğenip hoşlanıp yaşamak zorunda değildir. Ama toplumun ortak alanında hiç kimsenin hiç birşeyine burun sokmadan karışmadan, saygılı yaşayıp had sınır edep ahlaklı vs… Olmak zorundadır. Hiçbir yerde hiç kimse kimseyi kimseleri rahatsız huzursuz vs… Yapma hakkına sahip değildir.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir