Türkiye’de kaç Suriyeli var ne kadar

Türkiyede kaç Suriyeli mülteci var
Türkiyede kaç Suriyeli var
Türkiye-Suriye sınırında bir insanlık dramı yaşanıyor. Esed zulmünden kaçan binlerce Suriyeli, evinden sonra yurdunu da terk ediyor. Son yirmi dört saatte Türkiye’ye geçenlerin sayısı 9 bini aştı. Türkiye’de sığınmacı durumundaki Suriye vatandaşlarının sayısı ise 120 bini buldu. Diğer komşu ülkelerdekilerle birlikte 408 bin Suriyeli, mülteci durumunda.

Suriye’nin Haseki vilayetine bağlı Rasulayn kasabasında Esed güçleriyle muhalifler arasındaki çatışma iki gündür devam ediyor. Binlerce Suriyeli canını kurtarmak için, bulabildiği araçlarla ya da yürüyerek Türkiye sınırına yığıldı. Aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların da bulunduğu siviller için, savaştan kurtulmanın çaresi tel örgüleri aşıp Türkiye’ye sığınmak. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriye Koordinatörü Panos Moumtzis, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında son 24 saat içinde 9 bin Suriyelinin Türkiye’ye geçtiğini açıkladı. Moumtzis’in verdiği bilgiye göre, Ürdün ve Lübnan’a da son bir günde biner kişi kaçtı. Komşu ülkelere sığınan toplam Suriyeli sayısı 408 bine ulaştı. Moumtzis, mülteci sayısındaki artışın ülkede ciddi bir kriz yaşandığının göstergesi olduğunu belirtti. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir Türk Dışişleri yetkilisi de son gelenlerle birlikte Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısının 120 bine ulaştığını söyledi. Ancak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) dün yaptığı açıklamada, sayının 112 bin 883 olduğunu bildirdi.

Rasulayn’daki saldırı sonrasında 5 bin civarında Suriyelinin Ceylanpınar’a geldiğini kaydeden mültecilerden sorumlu Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, sınırda yığılma olduğunu söyledi. Gelen sığınmacılardan bir kısmı şehir merkezi ve Viranşehir’deki akrabalarının yanına, bir kısmını da Akçakale’deki çadırkentte hazırlanan yerlere naklediliyor. Buna rağmen sınırda yığılma olduğunu kaydeden Dalmaz, ilçe sakinlerine mağdur Suriyelileri geçici olarak misafir etmeleri çağrısında bulundu. Ceylanpınar’da kimi vatandaşlar da sığınmacıları evlerinde ağırlıyor. Ankara, sınırda yığılmayı azaltabilmek için öncelikle Suriyelileri sınırın öbür tarafında tutup, insani yardım yapmayı amaçlıyor. Ceylanpınar dışında Hatay’ın Reyhanlı ilçesi ile Mardin Kızıltepe’ye bağlı Şenyurt beldesine de mülteci akını var. Resulayn’daki çatışmaların Şenyut’a sınır Derbesiye’ye sıçrayacağı söylentilerinden tedirgin olan bölge halkının Türkiye’ye doğru kaçmaya başladığı bildiriliyor. Reyhanlı’ya da dün 2’si general 11 albay olmak üzere 26 Suriyeli subayın, aileleri ile birlikte geldiği ifade edildi. Sığınmacılar, Haseki ve Rasulayn’dan yaklaşık 10 bin Suriyelinin daha Türkiye’ye doğru kaçtığını söyledi.

Muhaliflerle rejime bağlı güçler arasında Rasulayn bölgesini kontrolü için başlayan çatışmalar da sürüyor. Sınıra birkaç yüz metre mesafede yaşanan çatışmalar, Ceylanpınar’dan duyulabiliyor. Esed güçleri, muhaliflere bomba yağdırırken, sınır gece boyu yoğun ateş altında kaldı. Kasabada muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun bir askeri karakolu ele geçirdiğini ve sınır kapısını da almak için Esed güçlerine bağlı birliklere saldırılar düzenlediği öğrenildi. Çatışmalarda şimdiye dek 10 kişinin öldüğü haberi gelirken, 60’ı aşkın yaralı da Ceylanpınar’a getirilerek tedavi altına alındı. Rasulayn’dan seken kurşunlardan yaralanan Türk vatandaşı sayısı ise dün yediye yükseldi. Muhalifler, Türkiye’ye geçişte yeni bir hat açmak için Rasulayn’ı ele geçirmek istiyor. Muhalifler, 800 km uzunluğundaki sınır boyunda şimdiye dek birçok stratejik noktayı ele geçirdi.

BM: YARDIMA MUHTAÇ SURİYELİ SAYISI 4 MİLYONU BULABİLİR

BM, Suriye’de insanî yardıma ihtiyacı olanların sayısının, iç savaşın devam etmesi halinde gelecek yılbaşında 4 milyona çıkabileceği uyarısında bulundu. BM İnsani Yardım Dairesi Operasyonlar Müdürü John Ging, New York’ta düzenlediği basın toplantısında savaş sona ermezse 2013 başında komşu ülkelere kaçan Suriyelilerin sayısının da 400 binden 700 bine çıkmasının öngörüldüğünü belirtti. Ging, şu anda BM ve diğer yardım örgütlerinin, yardıma muhtaç 2 buçuk milyon insandan, 1 buçuk milyonuna ulaşabildiğini anlattı. BM yetkilisi Suriyeliler için insani yardım programlarının, bağışçıların gerekli miktarın yüzde 50’sinden azını sağlaması nedeniyle, ‘ciddi anlamda’ finansman eksikliği çektiklerini kaydetti. BM’nin, halka gıda, su ve diğer insani yardımı sağlamak için talep ettiği 348 milyon dolardan ancak 157 milyon doları aldığını ifade etti. Uluslararası topluma, mülteci yükünü paylaşma çağrısında bulunan John Ging, “Bu, en başta komşu ülkelere sürdürülemeyecek bir yük getiriyor. Sınırlarını cömertçe açan ve yüz binlerce insanın girmesine izin veren bu ülkelerle adil bir yük paylaşımı yok. Onlar finansal maliyetin aslan payını taşıyor.” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir