Türkiye’nin Yeryüzü Şekillerinin Özellikleri Nelerdir

Bu yazımızda, Türkiye’nin Yeryüzü Şekillerinin Özellikleri Nelerdir Kısaca bu konuda sizlere bilgiler vereceğiz.

türkiye yeryüzü şekilleri haritası

Dünyanın sahip olduğu kara kütlesi, günümüzdeki halini alabilmek için uzun yıllar boyunca hareket etmiştir. Bu hareketin sonucunda günümüzdeki kıtalar şekillenmiştir. Bu hareket, günümüzde halen daha devam etmekte ve özellikle de küresel ısınma gibi sebeplerden dolayı, dünya üzerindeki kara parçası git gide sular altına girmektedir.

Ülkemiz de bu noktada uzun yıllardan beri değişimler yaşayan bir toprak parçasıdır. Genel olarak bakıldığında, ülkemizin dağlık bir araziye sahip olduğunu söylememiz mümkün olmaktadır. Ülkenin iç kesimlerinde, volkanik olaylar sonucu oluşan dağlar bulunurken, Karadeniz kıyılarında kıvrılma, Ege kıyılarında kırılma sonucu oluşan dağlar bulunmaktadır. Dağların yönü, doğubatı şeklinde olmaktadır.

Türkiye’de bulunan ovalar ise, kıyılarda delta ovaları, iç kesimlerde ise karstik ovalar olacak şekilde dağılmıştır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde karstik platolar, lav platoları ve yatay duruşlu platolar bulunmaktadır.

Ülkemiz, aynı zamanda yer altı ve yer üstü su kaynakları açısından da bir hayli zengindir. Sahip olduğumuz bu kaynak, ülkemizin çeşitli bölgelerinde bazı yer şekillerinin oluşmasına da yol açmıştır. Özellikle karstik şekillenmeler noktasında yeraltı su kaynaklarının büyük etkisi vardır.

Türkiye’nin ortalama yükseltisi 1132 metredir. Ülkemizin Batı kesimlerinde ortalama yükseklik fazla değilken, yükselti Doğu kesimlere doğru gidildikçe artmaktadır.

Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında denize paralel bir kıyı şeridi görülürken, Ege kıyıları bunun aksine girintilerin, çıkıntıların çok fazla olduğu bir kıyı şeridine sahiptir.

Türkiye’nin Yeryüzü Şekillerinin Özellikleri Nelerdir Adlı Yazımız İle İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir