>YGS Öncesi Kaygı,Beslenme,Son Günler Bunalımı … Neler Yapmalıyız…

>

Kaygı insanın en temel duygularından biridir. İnsanın bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede görmesi sonucunda yaşadığı tedirginlik olarak tanımlanabilir.Ancak aşırı kaygı durumunda salgılanan yoğun adrenalin, bilgi transferini engeller, bazı fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına ve paniğe neden olur.

Her öğrenci, sınava bağlı olarak, kaygının etkilerini değişik şekillerde yaşar ve hisseder.  Aslında bir miktar kaygı yaşamanın, en iyi performansı göstermede olumlu etkileri var. Ancak aşırı kaygı başarısızlığa neden olabilir. Sınav kaygısının etkileri, sınavda bilgilerini unutmaktan, fiziksel olarak hastalanmaya kadar gidebilir.
Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor ve kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyorsanız; sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyorsanız sınav kaygınız var, demektir.  Bahçeşehir Koleji uzmanları sınav kaygısının bazı basit çalışmalarla azaltılabileceğini belirterek, yapılması gerekenleri sıraladı:

Uzmanların reçetesi
Aşağıda verilen düşünceleri ve soruları kendinize sorun ve cevaplarını bir kağıda yazın. Kendinizi kaygılı hissettiğinizde yazdıklarınızı okuyun.
–  Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim?
–  Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?
–  Hangi sorular sıklıkla soruluyor, onlardan başlamalıyım.
–  Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim.
–  Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı. Ben de kendimi kontrol edebilir ve başarılı olabilirim.
–  Duygularım kontrolüm altında, başarabilirim.
–  Sınav salonunda heyecanlandığınızı fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren her aday gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın.
–  Dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Yazılması ve kodlanması gereken yerleri yazıp kodlayın.
–  Soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin ve kitapçık türünü yanıt kâğıdındaki ilgili yere kodlayın.
–  Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyadı ve TC Kimlik No bölümlerini kontrol edin.
–  Soru kitapçığınıı inceleyin, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin.
–  “Kendime güveniyorum, bu sınavı başaracağım” deyip, güçlü olduğunuz bölümden yanıtlamaya başlayın.

Sınav anı…
Sınav anı, öğrencilerin bir yıllık, hatta belki iki yıllık emeklerinin karşılığını alacakları andır. Dolayısıyla sınav anında soğukkanlı, temkinli, dikkatli ve rahat olan öğrenci, her zaman kazanır. ÖSS, sadece bilgiyi ölçen bir sınav değil, aynı zamanda bir taktik sınavıdır.
–  Daha önce olduğunuz deneme sınavlarındaki stratejinizi değiştirmeyin. Önceden hangi testten başlayıp, nasıl bir sıra izliyorsanız aynısını uygulayın.
–  Gruplayarak işaretleyin. Sınav sorularını çözdükten sonra, optiğe geçirirken kaydırma yapmamak adına dikkatlice gruplayarak, kodlama yapın.
–  Tüm şıkları okumadan cevabı kodlamayın. İlk şık doğru gelse bile, diğer şıkları okuduğunuzda doğru yanıtın başka seçenekler olduğuna karar verebilirsiniz.
–  Uzun sorulardan korkmayın. “Uzun sorular zordur” mantığı yanılsamadır.
–  Sorulara takılıp kalmayın. Çözemediğiniz soru ile çok fazla zaman kaybetmeyin. Başına bir işaret koyup, daha sonra yeniden bakmak üzere başka soruya geçin.
–  Soru köklerini iyi okuyun. “-mamalıdır, değildir” gibi eklere dikkat edin.
–  Bölümler arasında 1-2 dakikalık molalar zihnin dağılmasını önler.
–  Soruya ilişkin hiçbir fikriniz yoksa, işaretleme yapmayın.

Ölçülü sıvı tüketin
–  Sınavda su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyu da tercih edilebilir. Ancak sınav esnasında yenilen veya içilen hiçbir besinin mucize yaratmayacağı da unutulmamalı. Vücudun sıcak hava veya ter ile oluşan sıvı kaybını yerine koymak doğru bir davranış ancak aşırı miktarda sıvı tüketimi tuvalet ihtiyacını tetikleyebilir. Deneme sınavlarından daha farklı bir içecek tür ve miktarına gerek yok.
–  Çikolatanın direkt başarıyı artırıcı bir etkisi yoktur. Ancak az miktarda yiyeceğiniz çikolata stresinizi azaltmada yardımcı olabilir. Fazla tüketiminiz kan şekeri dengenizde düzensizliğe yol açabileceğinden eğer seviyorsanız sınav esnasında çikolata yerine kurutulmuş meyvelerden (kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir, vb.) faydalanmanız daha uygun olacaktır.

Fizyolojik belirtileri nelerdir?
Kaygı insanın varoluşundaki en temel duygulardan birisi. İnsanın bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede görmesi sonucunda yaşadığı tedirginlik olarak tanımlanabilir. Genellikle olumsuz duyguların yaşandığı durumlar, kaygının ortaya çıkmasına neden olur. Kaynağı belirsiz korkuya kaygı denir. Bazı fiziksel belirtileri ise şöyle:
–  Kan basıncı, kalp atışı, solunum sayısı artar
–  Mide ve bağırsak hareketleri hızlanır
–  Tükürük salgısı artar
–  Kan şekeri yükselir
–  Göz bebekleri genişler, çizgili kasların gerginliği artar, titreme olur
–  Otonom sistemindeki kan ve adrenalin artar
–  Damarlar daralır, kan içeri çekilir.

Son günler
–  Sınav yeri, sınav gününden önce görülmeli
–  Besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketilmeli
–  Sınav için yeterli hazırlığın yapıldığı düşünülmeli
–  Moraller yüksek tutulmalı.

Sınav sabahı
–  Sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın.
–   Ilık bir duş alabilirsiniz.
–  Dengeli ve doyurucu bir kahvaltı yapın.
–  Yorucu olmayan fizik egzersiz yapabilirsiniz.
–  En geç yarım saat önce sınav yerinde olacak zamanlamayla yola çıkın. Evden çıkmadan önce sınavda gerekli olan belgeleri (sınava giriş ve kimlik belgesi,fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi ve bir fotoğraf) yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca yanınıza iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem, 1 adet kırmızı kurşun kalem (mecburi değil öneri), silgi ve kalem açacağı alın.
–  Sınav öncesinde diğer adaylarla ve kişilerle sınavla ilgili konuşmayın.

Son 24 saat ve beslenme
Uzman Diyetisyen Dilara KOÇAK, sınavdan bir gün önce ve sınav sabahı için örnek bir beslenme listesi oluşturdu:
–  Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz bir besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyin. Hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninde bozulmaya sebep olabilir.
–  Mümkünse dışarıda yemek yemeyin. Evde daha önce denediğiniz yediğiniz, en sevdiğiniz ama az yağ ile pişirilmiş yemekleri tercih edin.
–  Rahat bir uyku için uyku saatinizden 1-2 saat önce çay, kahve içmeyip kafein içeren içecekler yerine bitki çaylarını tercih edin.
–  Stres ve gerilimin arttığı dönemde bazı kişiler çikolata veya tatlı yiyerek kendini rahatlatır. Bu konuda dikkat edin aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi bağırsak hareketlerinizi bozabilir.
–  Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacınızı sütlü ve meyveli tatlılar kuru meyveler ile bastırmaya çalışın, çikolata miktarını her zaman yediğinizden daha fazla yemeyin.
–  Sınavdan önceki tüm gün sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

Kahvaltınıza her zaman çok önem verin
–  Yapılan araştırmalarda sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Her zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltı sınav sabahı da büyük önem taşır.
–  Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalıdır. Şeker ile ilgili yanlış uygulamalar sınav esnasında sorun yaratabilir. Protein içermeyen bir öğünde aşırı yenilen çikolata, meyve suyu, şeker ve benzeri yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltir. Bunun sonucunda pankreastan aşırı insülin salınımı ardından kan şekerinde düşme ve beraberine konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi uyku hali doğurabilir. Bu sebeple kahvaltıda sadece meyve yemek veya meyve suyu içmek sadece reçelli ekmek veya bal tüketmek yanlıştır. Protein mutlaka olmalıdır. Protein kaynağı olarak, peynir, süt veya yumurta tercih edilebilir.
–  Sınav esnasında susamaya neden olabilecek aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalı (salamuralar, sucuk vb).
–  Kahvaltıda içecek olarak kafein içeren yiyecek ve içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Ancak normal yaşantısında her sabah 1 fincan çay veya kahve ile güne iyi başlayan bir çocuğun bugüne ait özel bir değişiklik yapmasına gerek yok.
–  Doğru olan normal davranış tarzı mümkün olduğunca korunmalı. Sınav öncesi, son akşam yemeği ve sabah kahvaltısında bazı öğrenci adayları gereğinden fazla titiz davranıyor. Her zaman yedikleri yiyecekleri yemiyor. Bu kadar değişiklik ve strese gerek yok. Doğru beslenme sınırları içinde kalmak yeterli, ailelerin bu konuda ısrarcı ve ürkütücü olmamaları çok önemli.

One thought on “>YGS Öncesi Kaygı,Beslenme,Son Günler Bunalımı … Neler Yapmalıyız…

  • 16/10/2010 tarihinde, saat 09:58
    Permalink

    paylasımınız için tesekkürler…..dediklerinizi uygulıcam.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir