1924 Anayasası Ne Zaman Ve Neden Kabul Edildi

Bu yazımızda, sizlere 1924 Anayasası Ne Zaman Ve Neden Kabul Edildi Kısaca bu konuda bilgiler vereceğiz.

1924 Anayasası Ne Zaman Ve Neden Kabul Edildi?

Anadolu coğrafyası üzerinde yaşayan Türk milleti için 1919-1922 yılları arasında geçen süre, Milli Mücadele yılları dahilinde geçmiştir. Bu dönem içerisinde uzun yıllardan beri Türk milletini yok etme planları yapan düşman devletler, ülkemizin topraklarına dört bir koldan saldırmıştır.

O dönemlerde halkın koruyucusu olması gereken Osmanlı Devleti’nin artık halkını koruyabilecek bir nüfuzu kalmamıştı. Bu sebepten dolayı halk, Atatürk önderliğinde çözümün, milletin kendi kendisini savunmasından geçeceği kanısına varmış ve bu sistem dahilinde Kuvay-ı Milliye birlikleri kurularak vatan müdafaası başlatmışlardır.

Başlatılan bu müdafaa hareketi, Osmanlı hükümetinden bağımsız bir şekilde çalışmaya başlamıştır. Bu harekete öncülük eden Atatürk, Anadolu’nun ileri gelen kimseleri ile birlikte bir araya gelerek bir millet meclisi kurma kararı almıştır. Bu kapsamda 23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin yönetim sistemi fiilen değişmiş, Osmanlı Devleti artık fiilen yok olmuştur.

1924 Anayasası’da bu kapsamda, vatanın, milletin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak, meclis yapılanmasını güçlendirecek ve eğitim sistemi ile ilgili yeniliklerin yapılacağı bir anayasa olarak mecliste kabul edilmiştir. Bu anayasa, temel hatlarıyla eskiyle ilgili bağların koparılması ve artık cumhuriyet sisteminin benimsenmesi temelinde ortaya atılarak kabul edilmiştir. Yeni yönetim sistemine uygun bir şekilde hayata geçirilen bu anayasaya yıllar boyunca sürekli olarak eklemeler yapılmış, 1961 yılında ise tamamıyla değiştirilmiştir.

1924 Anayasası Ne Zaman Ve Neden Kabul Edildi Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir