Açıklayıcı Anlatım Nedir Örnekler

Açıklayıcı Anlatımın Özellikleri, Açıklayıcı Anlatım Nedir Örnekler

Okuyucuya bilgi vermeyi amaçlayan anlatım tekniğine açıklama adı verilmektedir. Açıklamada yazarın amacı, okuyucuya bilgi vermek ve okura bir şeyler öğretmektir. Genellikle öğretici metinlerde kullanılır. Seçilen kelimeler çoğunlukla gerçek anları ile karşımıza çıkar. Sade, yalın bir dil ile yazılırken, dil genellikle göndergesel işlevde kullanılmaktadır. Aşağıdaki paragraflar açıklama tekniğine örnek gösterilebilir:

 Herkes nezle olur ama herkes saman nezlesi olmaz. Acaba niye? İşe polenden başlayalım. Adı, çiçektozu ama ille de çiçeklerden gelmesi şart değil, iğde, kayın, gürgen, çınar, kavak gibi ağaçlardan, yapraklardan, otlardan hatta mantarlardan da geliyor. Baharla birlikte çiçeklenme başlayınca soluduğumuz havaya polen dolmaya başlıyor; ağzımıza, burnumuza giriyor.

Andersen’i özgün kılan bir özellik, çevremizdeki sıradan nesneleri kişileştirip birer masal kişisine dönüştürmesidir. Öykülerinde küçücük nesneler, nesne niteliklerini hiç yitirmeden insanlarınkine benzer serüvenler yaşar: Kurşun asker, yıkımdan yıkıma sürüklenirken gözü pekliğinden ve iyimserliğinden bir şey yitirmez; tencere vurulur, çömlek ve masa konuşur. Bunun yanında Andersen bize, kişileri hiç de masalsı sayılamayacak, oldukça gerçekçi masallar da anlatır: Eski Ev, Kapıcının Oğlu.

Açıklama Tekniği ve Örnekleri Hakkında Düşüncelerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir