Kitap Okumak Hayal Gücünü Geliştirir

Kitaplarla büyüyen çocuğun hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir, kendini daha iyi ifade eder.

Çocuk, yaşamının ilk günlerinden başlayarak içinde yaşadığı çevreden ana dilini öğrenmeye başlar. Dil, tüm kurallarıyla birlikte geçirilen yaşantılar sırasında doğal olarak öğrenilmektedir.

Banu Duran

Türkçe Öğretmeni

Çocuklar, dili modelleri dinleyerek, taklit ederek öğrenmektedir. Çocuklar dili kazanırken ilk modelleri anne-babaları, diğer aile bireyleri, daha sonra çevre ve okul ortamındaki iletişimde bulundukları diğer bireylerdir. Modeller kadar çocuklara sunulacak zenginleştirilmiş dil çevreleri de onların dili kazanmalarında ve yaratıcı şekilde kullanmalarında destekleyici etkenlerdir. Çocuk kitapları okulöncesi dönemden başlayarak dilsel becerilerin edinilmesi sürecinde “zenginleştirilmiş dil çevresi” yaratan önemli değişkenlerdendir. Bu nedenle çocuğun hayatında kitaplar yadsınamaz bir değer taşır.

Çocuk kitapları, çocuğun üç yaşına ulaştığı bir dönemde, onlara anadilinin işleyişine ilişkin ilk ipuçlarını sunan, dilin ve çizginin anlatım gücünü ve güzelliğini yansıtabilen görsel ve dilsel uyaranlar olarak çocuğun yaşamında yer edinmeye başlar. Okul çağına gelen bir çocuğun kitap alışkanlığını edineceği düşüncesi çok yanlıştır. Çocuğun kitaplarla okul öncesinde tanışması gerekmektedir. Bu konuda ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Bir çocuk için ilk rol model ailesidir. Aile kitap okuyacak ve kitabı sevecek ki çocuk da sevsin. Ailelerin en çok yakındığı şey çocuklarının kitap okumamasıdır. Ancak o ailelere sormak isterim siz ne kadar kitap okuyorsunuz?

Kitaplarla büyüyen çocuğun hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir, kendini her alanda daha iyi ifade eder. Kitaplar çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu nedenle çocuklara yaşlarına uygun kitap seçimleri yapılması önemlidir. Özellikle okul öncesi dönemde çocuklar okuma yazma bilmedikleri için seçilen kitapların bol resimli, az yazılı kitaplar olması gerekir. Burada ailelerin yapması gereken şey kitabı çocukla birlikte okumaktır. Çünkü çocuk kitap okunurken resimlere bakarak farklı hayaller kurar ve kitabın öyküsünü hayal gücüne göre şekillendirmeye başlar. Hatta bazen aynı kitabı tekrar okuduğunuzda sizin yanlış okuduğunuzu doğrusunun aslında şöyle olması gerektiğini söyler ve her seferinde öyküyü başka boyutlara taşır. Bu durum okuma eyleminizin olumlu bir şekilde ilerlediğine işarettir. Çocuğun hayal gücü genişlerken bir yandan da dil becerisi gelişir. Ayrıca ailesiyle geçireceği sağlıklı zamanlar çocuğun duygusal gelişimi için önemli bir nitelik taşır. Ailesiyle vakit geçirmeyi seven çocuk için kitap olumlu bir araç olur ve hayatının bir parçası haline gelir. İleride çocuğunun kitabı sevmesini, hayatının bir parçası haline getirmesini isteyen aileler bunu kullanarak birlikte kitap okumayı ihmal etmemelidir. Birlikte kitap okuma eyleminde tekdüze okuma çocuğun ilgisini azaltabilir. Tekdüze okuma yerine okurken kahramanlara göre sesinizi değiştirir, çeşitli yüz hareketleri yaparsanız bunu engellersiniz.

Son zamanlarda pek çok kitabevi çocuk edebiyatındaki yetersizliğin farkına varmış olacak ki yaş guruplarına ve ilgi alanlarına uygun kitaplar çıkarmaya başladı. Sizlere düşen çocuğunuzun ilgi alanlarının farkına varmak ve onlara uygun olan kitapları seçmek. Burada önemli olan belli bir yaşa gelmiş çocuğunuzun kitaplarını kendi seçmesine izin vermenizdir. Çocuk kitaplarının artışıyla birlikte aslında ailelere büyük bir görev daha düşmektedir. Seçilen kitapların içerikleri özellikle çok iyi incelenmelidir. Kitapların çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de olabileceği unutulmamalıdır. Eğer seçilen kitabı okuyacak vaktiniz yoksa ve herhangi bir kötü durumla karşılaşmak istemiyorsanız tanınmış yazarların ve yayınevlerinin kitaplarını tercih edebilirsiniz.

Sözün özü, eğer çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı edinmesini istiyorsanız kitabı, hayatınızın önemli bir parçası haline getirin ve vakit kaybetmeden kitap okumaya başlayın. Keyifli kitap okumalar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir