Demirtaş Ceyhun Kimdir

Demirtaş Ceyhun Kimdir,Demirtaş Ceyhun Hayatı ve Biyografi

(1934)

Türk öykü ve roman yazarı, mimar. Toplumsal gerçekçi çizgideki öykü ve romanları yanı sıra toplumsal yapı ve edebiyat sorunları üzerine inceleme, araştırmalarıyla tanınmıştır.

Adana’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladı. 1959’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Adana Bele­diyesi Fen İşleri Müdürlüğünde, İstanbul Mimarlar Odası genel sekreterliğinde çalıştı, 1972’de, bir süre, Harbiye’de açtığı kitabevini yönetti. Ankara ve İzmit belediyelerinde danışmanlık yaptı. 1977’de Politika gazetesi genel yayın müdürlüğünde bulundu. 1 Mart 1979’dan, 1 Eylül 1980’e kadar on beş günde bir yayımlanan Edebiyat Cephesi gazetesini çıkardı. 1977-1979 arasında Türkiye Yazarlar Sendikası yöne­tim kurulunda görev aldı.

İlk öyküsü “Etie”yi, 1955’de Yeni Ufuklar dergi­sinde yayımladı. Daha sonra, yazı ve öyküleri Mavi, Pazar Postası, Yelken, Yücel, Seçilmiş Hikâye­ler, Salkım, Dost dergilerinde basıldı. Yazın yaşamına girişinin bu ilk örneklerinde Mavi Hareketinin etki­leri görülür. Bu öykülerinde toplumsal sorunlara yaklaşımındaki tavrı, geleneksel anlatı ögelerine bağlı kalmayan yöntemi, onu, gerçeküstücü bir anlayışa yakmlaştırdı. Varoluşçu temaların ağır bastığı, bireyin toplum içindeki bunalımın, kaçış ve umutsuzluk içindeki yazgısını, cinsel sorunları çerçevesinde irde­leyen öykülerinin bir kısmı ilk kitabı Tanrı gillerden Birini oluşturdu.

Ayrıntıya yönelişi, bireyin ruhsal yapısını çözümlemedeki yetkinliği, çağdaş Türk öyküsünde öz­gün bir çizgi olarak belirdi. Özgünlük arayışından toplumsal gerçekliğe geçişinin ürünlerini vermeye başlaması, 1960 sonrasına rastladı. 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’m kazanan Çamasan, bu çizgisinin başarılı örneği olarak belirdi. Romanlarını da bu bakış açısı üzerine kurmaya çalıştı. Doğu Anadolu insanının yazgısına yönelik ilk romanı Asya ile 1970 TRT Başarı Ödülü’nü, Apartman kitabıyla da 1974 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazandı. Bu dönemde Ataç, Yeditepe, Yeni Ufuklar, Ant, Yön, Türk Dili, Yansıma dergileriyle, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yazdı. Edebiyatın güncel ve kuramsal sorunlarını içeren yazıları, Türk toplum yapısı üzerine inceleme ve araştırmalarıyla dikkati çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir